
ISTORIC - Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul"
din Câmpia Turzii
Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" din Câmpa Turzii este cel de-al treilea lăcaș al primei școli românești înființate în anul 1879 în Ghiriș Arieș, pentru începutul învățământului în limba română.
Primul local propriu al școlii, în primii săi ani de învățământ, a funcționat în str.Avram Iancu nr.8 actualmente Muzeul Primei Școli Românești. Școala a funcționat în acest locaș până în anul 1918, când a fost preluată de statul român. Localul a continuat să fie folosit până în anul 1927 pentru clasele I – II, apoi a fost transformat în grădiniță.
La 1918 Unirea Transilvaniei cu România transformă școlile confesionale în școli de stat și astfel Școala de stat cu clasele I -IV va funcționa în centrul localității în cel de-al doilea locaș din str.Piața Mihai Viteazul nr.1, local ce a fost construit în anul 1904 și care a funcționat până în 1918 ca școală maghiară.
Pe parcursul timpului școala a fost transformată și a avut și alte utilizări cum ar fi spital în perioada 1944/1945.
Generalizarea învățământului de 7 ani în perioada anilor 1952/1953, a făcut ca școala generală nr.1 să revină în locația din P-ța.Mihai Viteazul nr.1 începând cu anul școlar 1955/1956. Din anul 1961/1962 se generalizează învățământul de 8 ani, iar Școala Generală nr.1 funcționează în două locații pe P-ța.Mihai Viteazul nr.1 și str. Andrei Mureșanu (locația de azi a grădiniței) și continuă să funcționeze până în anul 1971.
Elevii înscriși din cartierul de sud al localității frecventau cursurile în locația din centru (P-ța.Mihai Viteazul nr.1) și datorită industrializării localității numărul copiilor în perioada anilor 1960-1970 a crescut astfel că în anul 1972 s-a construit cel de-al treilea lăcaș al Primei Școli Românești în str.Gheorghe Barițiu nr.57, începând cu data de 1 septembrie 1972, în Cartierul Sud (Muncitoresc), iar de la 1 iunie 1996 este numită „Mihai Viteazul" .
Astfel cea mai veche instituţie şcolară se demolează din centru și începând cu 15 septembrie 1972, se mută în locația din strada Gheorghe Barițiu nr.57 din municipiul Câmpia Turzii.
Trecută prin trei lăcașuri, fiecare pe măsura vremii și a afirmării neamului, evident, dezvoltarea și industrializarea localității a determinat dezvoltarea învățământului și astăzi unitatea școlară pentru a realiza misiunea şcolii în procesul educaţional utilizează 24 săli de clasă, 6 cabinete, 1 laborator de informatică și T.I.C. , 1 laborator interdisciplinar, Centrul de Documentare și Informare. (Extras din Monografia Școlii Gimnaziale”Mihai Viteazul” 1996).
Toate spaţiile şcolare sunt conectate la internet, dotate cu videoproiector, laptop/calculator, ecran proiecţie , table interactive, display-uri și multifuncționale, deasemenea diverse materiale digitale, astfel spațiile au fost dotate și modernizate în anii 2023 și 2024, prin proiectele PNRAS și PNRR.
Prin Proiectul PNRR accesat de Primăria Câmpia Turzii și proiectul PNRAS s-au digitalizat 24 de săli de clasă, 1 cabinet de logopedie,1 cabinet de psihopedagogie școlară, laborator de științe și laboratorul de informatică.
Cabinetul de informatică al școlii este dotat cu 28 de calculatoare noi. Centrul de Informare şi documentare este mobilat şi dotat cu tablă inteligentă. Cabinetul logopedic este echipat şi dotat cu resurse materiale, la fel ca şi cabinetul profesorului de sprijin destinat elevilor cu nevoi speciale. De asemenea pentru elevii cu nevoi speciale s-a realizat prin proiecte în colaborare cu Consiliul Județean Cluj o sală senzorială.
Școala dispune de sală de sport și teren sintetic de sport, dotate cu echipamente sportive, mingi, corzi de sărit, jaloane, cercuri, masa de tenis, ladă gimnastică, capre, spaliere, bănci, panouri de baschet.
Terenul sintetic pentru jocuri sportive (fotbal, handbal) a fost reabilitat în anul 2024.
Elevii școlii beneficiază de program de tip "Școala după Școală" și transport şcolar cu microbuz cu sprijinul Primăriei Câmpia Turzii.
Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” a accesat diverse proiecte și programe educative din fonduri Europene respectiv PNRAS acesta punând bazele dezvoltării continue a resurselor materiale și de dezvoltare profesională a personalului școlii.
Prin activități și proiecte educative școlare și extrașcolare Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” continuă ceea ce a început Prima Școală Românească formarea unei societății educate și responsabile ce a avut centenarul în anul 1979, conform monografiei școlii întocmită în anul 1996, de directorul acesteia, centenar sărbătorit în cel de-al treilea lăcăș.
DIRECTOR,
PROF.DR.PAȘC DANIELA